SEJARAH

SEJARAH

Saturday, February 5, 2011

KEMERDEKAAN MINDANAO: HARAPAN DAN REALITI (siri 2)


Berdasarkan beberapa peristiwa yang membabitkan Umat Islam di dunia kini, pihak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu atau PBB amat dingin terhadap kepentingan Umat Islam. Lihat apa yang berlaku ke atas Palestin, Afghanistan, Kashmir, Selatan Thailand, Indonesia (Aceh) dan apa lagi yang berrkaitan dengan Mindanao yang isunya sudah beratus tahun masih belum di selesaikan.

Tetapi apabila Timor-Timor memohon kemerdekaan sendiri, PBB dengan cepat memberi tekanan kepada Indonesia agar membebaskan wilayah tersebut daripada Indonesia dan terus wujud sebagai sebuah negara baru, dan begitu juga Israel dengan mudah membentuk sebuah negara di tengah-tengah dunia Arab. Dua situasi yang sama tetapi tindakan yang diambil adalah berbeza.

Keadaan ini juga merupakan halangan terhadap Umat Islam di Mindanao terutama MILF yang mempunyai gagasan untuk wujud sebagai sebuah negara yang tentunya dipimpin oleh Umat Islam. Sekiranya pihak PBB bersetuju, maka akan lahir lagi sebuah negara Islam baru yang akan menjadi ancaman terhadap dunia Barat yang jelas anti Islam.

Melihat kepada perkembangan ini terutama peranan PBB, maka adalah amat sukar bagi MILF merealisasikan cita-cita mereka ini. Pada masa ini pun negara-negara Arab yang suatu masa memberi sokongan terhadap perjuangan umat Islam Mindanao, tetapi kini negara-negara Arab ini amat berhati-hati terhadap isu Mindanao kerana mereka sendiri telah terjebak dengan perangkap Amerika yang didalangi oleh Yahudi dengan melebalkan setiap perjuangan umat Islam adalah ‘pengganas’.

Bukan negara Arab saja, tetapi negara-negara Islam yang lain pun mula berhati-hati untuk memberi sokongan kepada perjuangan umat Islam di dunia. Apa yang berlaku di Palestin dan Iraq adalah contoh yang jelas di mana negara-negara Islam cuma mengutuk tindakan Israel dan Amerika tetapi tiada tindakan apa-apa yang diambil terutama ekonomi dan ketenteraan serta diplomatik.

Bagi mengelak tekanan dunia Islam, maka kerajaan Filipina telah beberapa kali berunding dengan para pejuang di Mindanao terutama MILF yang dianggap sebagai pertubuhan yang kuat menentang kerajaan Filipina. Namun, apa yang berlaku ialah gencatan senjata dilaksanakan, tetapi akhirnya dicabuli oleh kerajaan Filipina sendiri. Apakah tujuan sebenar tindakan kerajaan Filipina ini? Bukankah ini menjelaskan lagi sikap ‘double standard’ kerana kerajaan Filipina yang mempunyai hubungan dengan beberapa kerajaan Islam terutama di Asia Tenggara.

Dalam hal Mindanao ini, tidak dapat dinafikan juga bahawa para perancang Yahudi dunia yang berpusat di Amerika Syarikat turut terlibat. Bagaimana golongan ini merancang Perang Dunia Pertama, Perang Dunia Kedua, serangan terhadap Iraq, Perang Iran-Iraq, serangan Iraq ke atas Kuwait, peristiwa pembunuhan orang-orang Yahudi di Jerman bagi tujuan menaikkan semangat orang-orang Yahudi di seluruh dunia, pembunuhan beberapa presiden Amerika Syarikat, Revolusi Rusia, Revolusi Perancis, Perang Ros di Britain, pendudukan Rusia ke atas Afghanistan dan peristiwa 11 September 2001, dan pelbagai peranan yang dimainkan oleh Yahudi. Pada masa ini Yahudi telah menguasai seluruh sistem di Amerika Syarikat seperti yang dinyatakan oleh seorang penulis Sabaruddin Hussein bahawa Amerika Syarikat dikawal oleh orang Yahudi sama ada secara individu, berkumpulan atau secara kerjasama dengan orang Yahudi dari luar negara. Peranan keluarga Yahudi seperti Rothschild dan Wallenbergs, Lehmann Brothers dan Kuhn Loeb and Co. terhadap dunia sunggguh menakjubkan.

Oleh itu, bagaimana Mindanao mencapai kemerdekaan seandainya rakyat dan semua pertubuhan yang ada di Mindanao itu tidak bersatu? Penyatuan secara menyeluruh mesti digerakkan dengan terancang. Masyarakat atau rakyat Mindanao perlu merencana satu gagasan baru, kerana halangan mereka bukan sahaja kerajaan Filipina bahkan gerakan Yahudi sedunia.

Umat Islam Mindanao perlu bersatu, membina kekuatan ekonomi, membina kekuatan jihad yang utuh, menyatukan semua persatuan atau pertubuhan di Mindanao, melahirkan pemimpin yang dapat diterima oleh pelbagai kelompok dalam kalangan negara-negara Islam serta boleh meyakinkan PBB.

Pihak rakyat Mindanao juga harus belajar daripada apa yang berlaku dengan umat Islam di negara-negara Islam yang lain. Sekiranya Umat islam tersilap langkah dalam percaturan di Mindanao ini, maka rakyat Mindanao terutama umat Islam akan merempat di Mindanao sendiri. Dasar perluasan kuasa serta penaklukan secara halus sedang berlaku di Mindanao. Perkara ini dapat dilihat apabila suatu masa dahulu Mindanao adalah wilayah Islam yang penduduknya hampir seratus peratus adalah beragama Islam, tetapi kini keadaan sudah berubah dan penduduk bukan Islam sudah mengimbangi kedudukan ini. Ini juga merupakan ancaman baru terhadap umat Islam di Mindanao.

Inilah sebahagian realiti yang berlaku di Mindanao yang akan menjadi halangan kepada mereka untuk merdeka, tetapi bukan mustahil untuk mencapainya. Sekiranya berkompromi lebih menguntungkan umat Islam di Mindanao, maka itu pun perlu difikirkan agar Mindanao kembali sebagai wilayah Islam. Hanya Umat Islam Mindanao yang boleh menentukan hala tuju perjuangan mereka, ‘Berat mata memandang, Berat lagi bahu memikul’.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin