SEJARAH

SEJARAH

Wednesday, November 24, 2010

SUMBANGAN BESAR KERAJAAN CHINA TERHADAP MELAKA SEBAGAI EMPAYAR MELAYU DI NUSANTARAPembukaan Melaka pada tahun 1400 telah membawa satu perubahan besar terhadap kuasa Melayu Nusantara. Parameswara sebagai tokoh utama banyak memainkan peranan besar terhadap perkembangan pembangunan rantau Nusantara khususnya kewujudan Melaka. Melaka yang asalnya sebuah perkampungan nelayan telah muncul sebagai sebuah kerajaan tersohor serta berwibawa dan bergerak maju ke hadapan dengan beberapa pelan pembangunan yang digariskan oleh Parameswara.

Apa yang menjadi dasar ialah kemunculan Melaka sebagai sebuah empayar besar di Nusantara pada abad ke 15 adalah hasil sokongan dan perlindungan suaka politik oleh kerajaan China pada tahun 1400. Kemunculan Melaka ketika itu telah mengangkat martabat orang Melayu sebagai satu bangsa yang tersohor dalam sejarah seterusnya telah memainkan peranan penting terhadap politik dunia. Menurut Prof. Dr. Redzuan Othman kemunculan Melaka adalah lebih awal dari 1400 kerana pihak sarjana Barat sendiri menyatakan bahawa pada tahun tersebut Melaka sudah maju dari segi kuasa perdagangan berbanding pelabuhan Vince.

Kemasyhuran Melaka adalah didokong oleh kerajaan China dengan memberi perlindungan daripada ancaman Siam dan Majapahit. Komitmen kerajaan China ini dibuktikan apabila Maharaja China mengutus Laksamana Yin Ching ke Melaka pada tahun 1403 dan diikuti oleh Laksamana Cheng Ho pada tahun 1409 untuk mengukuhkan hubungan serta memberi amaran kepada Siam supaya jangan mengganggu Melaka. Kunjungan Laksamana Yin Ching ke Melaka membawa bersama hadiah-hadiah kain sutera dan lansai yang dihiaskan dengan emas.

Tindakan kerajaan China ini telah memberi peluang kepada Melaka membangun dengan pesat tanpa ganngguan daripada dua kuasa utama tersebut. Hubungan ini berterusan apabila Parameswara menghantar utusan ke China pada tahun 1405 dan pada tahun berikutnya Maharaja Yung Lo mengiktiraf Parameswara sebagai raja berdaulat dengan menghadiahkan satu mohor diraja, sekaki paying berwarna kuning dan sepasang pakaian sutera yang melambangkan kebesaran kerajaan Melayu Melaka.

Oleh kerana kerajaan China amat prihatin terhadap Melaka, maka Parameswara sendiri telah membuat lawatan rasmi ke china pada tahun 1411 bersama pegawai baginda seramai 540 orang. Selepas Parameswara hubungan ini diteruskan oleh putera baginda Megat Iskandar Syah yang telah melawat China sebanyak tiga kali iaitu pada tahun 1415, 1416 dan 1418. Hubungan ini menggambarkan bagaimana eratnya serta akrabnya orang China dan Melayu pada masa itu. Seterusnya Sultan Muzaffar Syah juga meneruskan tradisi ini dengan menghantar utusan ke China pada tahun 1456 dan 1458.

Apabila Sultan Mansur Syah menaiki takhta pada tahun 1459 hingga 1477, baginda telah dikurniakan oleh Maharaja China seorang puteri yang bernama Hang Li Po sebagai permaisuri. Puteri Hang Li Po datang ke Melaka dengan pengikut seramai 500 orang dan mereka menetap di sebuah bukit yang kemudiannya dinamakan sebagai Bukit Cina.

Kesan terhadap hubungan ini menjadikan Melaka sebagai kuasa politik yang tersohor dan disegani oleh kuasa luar. Melaka juga turut terkenal sebagai pusat perdagangan antarabangsa yang telah menjemput pedagang-pedagang luar datang ke Melaka dan terus menenggelamkan ancaman Siam dan Majapahit.

Kemajuan Melaka juga bukan tertumpu kepada politik dan ekonomi, tetapi turut berperanan sebagai pusat penyebaran Islam di Nusantara yang telah menarik perhatian para ilmuan Islam untuk datang ke Melaka. Peranan ini menyebabkan Islam tersebar luas di Nusantara dan orang Melayu yang pada awalnya berfahaman Hindu, telah memilih Islam sebagai cara hidup. Pusat-pusat pendidikan didirikan seperti surau, madrasah, pondok dan istana juga turut dijadikan pusat keilmuan Islam.

Begitulah besarnya sumbangan kerajaan China terhadap kuasa Melayu Melaka di dunia dan seterusnya Islam dapat berkembang dengan luas tanpa gangguan daripada kuasa lain di Nusantara. Kegemilangan Melaka turut melahirkan tamadun Melayu Islam di rantau Asia Tenggara. Kehebatan ini juga telah mengundang rasa iri hati kuasa Barat kerana Melaka berupaya bersaing dengan tamadun Barat. Oleh itu, kuasa pertama menakluki Melaka adalah Portugis.

Kesimpulannya Melaka tidak akan berkembang jauh lebih maju sekiranya perlindungan kerajaan China tidak diperoleh pada ketika itu. Hubungan akrab ini banyak menguntungkan kedua-dua belah pihak sehinggalah masing-masing menghadapi zaman keruntuhan di bawah kuasa Barat.
No comments:

Post a Comment

LinkWithin