SEJARAH

SEJARAH

Friday, July 15, 2011

KALAU BUKAN KITA, SIAPA LAGI? (siri 1)


‘Kalau bukan kita, siapa lagi?’ demikianlah ungkapan yang sering diucapkan oleh seorang tokoh pendidik yang tidak asing lagi iaitu Cikgu Jame Alip, Pengarah Bahagian Buku Teks, Kementerian Pelajaran Malaysia. Semasa beliau menjawat jawatan sebagai Pengetua, di SMK Taun Gusi, Kota Belud, slogan ini sering kali diungkapan di hadapan pelajar-pelajar dan guru-guru di sekolah tersebut. Slogan ini juga diteruskan oleh beliau semasa menerajui Pejabat Pelajaran Gabungan KOBTAR iaitu Kota Belud, Tamparuli dan Ranau sejak tahun 2001.

Apa signifikannya slogan ini dengan semua warga pendidik di Kota Belud dan juga masyarakat di daerah ini, di mana beliau seringkali mengulanginya dalam majlis-majlis yang melibatkan warga pendidik serta juga ketika mana beliau sendiri bersembang dengan rakan-rakan tokoh politik dan para peniaga tempatan. Beliau begitu bersemangat sekali menjelaskan makna sebenar ungkapan ini, sehinggalah slogan ini menjadi sebutan masyarakat di daerah ini dan seterusnya meniti dari mulut ke mulut. Namun pada masa kini ramai orang yang menuturkannya, tetapi sama ada memahaminya atau langsung tidak memahaminya.

Sebenarnya slogan ini membawa makna serta konotasi yang semestinya dihayati serta difahami secara mendalam yang boleh dikaitan dengan beberapa persoalan penting dalam sektor pendidikan, politik, ekonomi dan sosial tentang hala tuju slogan ini. Istilah ‘kalau bukan kita’ dalam ungkapan ini adalah lebih merujuk kepada;

• setiap warga pendidik, dan
• masyarakat daerah ini.

Harapan beliau yang tinggi ialah mahu melihat semua warga pendidik dalam gabungan KOBTAR dapat memainkan peranan semaksimanya untuk meletakkan taraf pendidikan dalam gabungan tersebut lebih baik dan lebih cemerlang berbanding dengan gabungan-gabungan lain di Sabah. Maknanya pengoptimaan terhadap man power untuk mencapai kecemerlangan amat diperlukan, dan tanpa kerjasama semua pihak, mana mungkin harapan dan cita-cita ‘kalau bukan kita, siapa lagi?’ akan tercapai.

Apakah sebenarnya man power yang dimaksudkan itu?
• golongan akademik
• tokoh politik
• para peniaga atau korprat
• pegawai kerajaan, dan
• para aktivis sosial

Seandainya slogan ini dijadikan asas untuk memajukan dan membangunkan daerah ini dalam semua aspek, maka sumber tenaga manusia seperti di atas adalah amat berkeupayaan untuk memainkan peranan penting terhadap gagasan ‘kalau bukan kita, siapa lagi?’. Kejayaan individu tidak akan datang dengan sendirinya, sekiranya individu itu tidak berusaha untuk mencapainya. Slogan yang sering dilaungkan oleh Encik Jame Alip ini juga ada hubungkait dengan peringatan Allah SWT di dalam Al-Quran terhadap manusia ‘Sesungguhnya Kami tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu, melainkan kaum itu sendiri yang mengubahnya’, dan sekiranya slogan ini dijadikan dasar untuk membangunkan masyarakat Kota Belud ini, pastinya kejayaan itu akan dapat dicapai.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin